MAALATAAN TEMPERALLA

Tempera on yleisnimi vesiliukoisille maalausaineille, joilla renessanssin maalarit maalasivat upeita, läpikuultavia muotokuvia, maisemia, kasvillisuutta ja voimakkaan värisiä historia- ja kirkkomaalauksia puulle.

Pelkistettynä tempera tarkoittaa seosta, jossa pigmenttiä sekoitetaan munaemulsioon ja laimennetaan vedellä haluttuun vahvuuteen riippuen sivellintekniikasta ja maalauksen aiheesta.

Kurssilla kokeillaan, miten eri temperan maalaustekniikat ja sideaineet soveltuvat nykypäivään. Aloitamme kasviaiheilla, jotka sopivat hyvin temperamaalauksen eri tekniikoiden opettelemiseen, sen jälkeen valinnan mukaan voidaan siirtyä muotokuviin, muihin esittäviin aiheisiin, maisemiin tai abstraktiin ilmaisuun.

Liikkeelle lähdetään puupohjan modernista valmistustavasta ja materiaaleista. Opetellaan emulsioiden valmistustekniikat ja myös erilaisia temperamaalauksen sivellintekniikoita, kuten esimerkiksi viivamaalausta, kuivan siveltimen tekniikkaa ja akvarellin kaltaista märkätekniikkaa. Temperan etu öljyväriin verrattuna on sen nopea kuivuminen, joka tekee mahdolliseksi maalata useita kerroksia samalla maalausrupeamalla.
Renessanssin ajan kasvimaalauksista on esimerkkinä Sandro Botticellin Primavera-maalauksen kasviyksityiskohdat sekä 1600-luvulla eläneen Giovanna Garzonin temperalla tehty sitruuna-asetelma.

Esimerkkeinä nykyaikaisista temperalla maalatuista muotokuvista ovat tässä Fidelma Cadmus Kirsteinin 1940-luvulla maalatut muotokuvat Lionel Kirsteinistä ja hänestä itsestään. Maalaukset ovat New Yorkissa MoMa-museossa ja ne on tehty viivatekniikalla puupinnalle. (valokuva Marja Ollikainen)

Opettajina toimivat: kuvataiteilija Marja Ollikainen.

Kurssin ajankohdasta tiedotamme myöhemmin.