TAIDE KUULUU KAIKILLE on unelma, jota olemme toteuttaneet jo 28 vuotta!

Tämä on myös tarina äidin ja tyttären yhteisestä matkasta kuvataiteen äärellä.

Tarinamme alkoi vuonna 1991 kun perustimme Alfa-Art taidekoulun. Tuolloin perustajina olivat kolme vahvaa naista taidemaalari Eila Ekman-Björkman ja kuvataiteilija, taideterapeutti, työnohjaaja Maarit Björkman-Väliahdet ja kouluttaja, VTM Ritva Saarelainen.

Eila Ekman-Björkman oli jo tuolloin pitänyt monia yksityisoppilaita ja taideopetuksen kysyntä lisääntyi. "Halusimme antaa motivoituneille nuorille mahdollisuuden opiskella kuvataidetta ja hakea jatkokoulutkseen valtion kouluihin ja niin Alfa-Art taidekoulu syntyi.

Ajan mittaan huomasimme myös, että kuvataiteen opiskelu kiinnosti eri ikäisiä ihmisiä, ei vain nuoria. Olemme tukeneet taiteesta kiinnostuneita opiskelijoita katsomatta ikää ja huomanneet, että tärkeintä on motivaatio ja se, että tietää miksi haluaa tehdä kuvallista ilmaisua. Vuosien mittaan koulu on kehittynyt taidekouluksi, jossa voi opiskella kuvallisen ilmaisun eri tekniikoita. Hyödynnämme toimivat menetelmät ja kaiken sen opin, jota olemme saaneet vuosien varrella. Opetussuunnitelmaa muutetaan tarpeen mukaan. Koulutuksemme ovat päämäärätietoista ja etenee opetussuunnitelman mukaisesti. Järjestämme vuosittain näyttelyitä ja osallistumme erilaisiin taideprojekteihin. Uskomme vahvasti, että luova ihminen on onnellinen omassa elämässään. Taide toimii voimavarana niin tekijälle kuin katsojalle. TAIDE KUULUU KAIKILLE.

Eila Ekman-Björkman on ollut aikoinaan mukana perustamassa Helsinkiin ensimmäistä lasten ja nuorten kuvataidekoulua. Vuosien aikana hän on ohjannut lukuisia taideprojekteja, opettanut eri kuvataidekouluissa ja tehnyt seinämaalauksia. Hänellä on taidemaalarin ammatista 60 vuoden kokemus ja opetustyöstä taidekasvattajana (lasten, nuorten ja aikuisten parissa) yli 50 vuoden kokemus. Eila Ekman-Björkman on pitännyt aktiivisesti yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

Maarit Björkman-Väliahdet tie kuvataiteen parissa on kestänyt 30 vuotta. Maalaamisen kautta hänellä heräsi suuri kiinnostus löytää keinoja yhdistää kuvallista ilmaisua ja alitajuntaa. Taide toimii siltana sisäisen ja ulkoisen maailman välillä. Taideopintojen lisäksi tie jatkui taideterapiaopintojen ääreen sekä työnohjaajaksi, NLP-Traineriksi ja ratkaisukeskeisen ajattelun äärelle. Näitä taitoja hän on hyödyntänyt kouluttajana, että omassa taiteellisessa työssään.

httpp://www.maaritbjorkman.fi

Taidekoulu Alfa on kodinomainen ja pieni yksikkö joka toimii tällä hetkellä Tuomarinkylän kartanon päärakennuksessa.
Koulu aloitti toiminnan lasten ja nuorten kuvataidekouluna 1991. Vuosittain ryhmät laajenivat myös aikuisharrastajiin. Vuonna 1997 tapahtui paljon uusia asioita. Kuvataiteilijan ammattiin tähtäävä päätoiminen opintokokonaisuus aloitti toimintansa ja koulu siirtyi taiteen perusopetusta antavaksi oppilaitokseksi. Vuonna 2003 kuvataiteilija opintojen kokonaisuutta laajennettiin monimuoto-opinnoiksi päätoimisen opiskelun rinnalle ja samana vuonna aloitti vanhojen mestareiden tekniikka koulutus. Vuosi 2017 toi muutoksen tuulia. Päätoiminen koulutus loppui mutta monimuotokoulutus jatkaa edelleenkin. Tämä koulutus on suunnattu työelämässä oleville.

Koulu sai käyttöön 2017 marraskuussa Tuomarinkylän kartanon päärakennuksen. Toiminta on laajentunut niin, että lasten ja nuorten kuviskoulu on jälleen toiminnassa, arkisin toimii myös aikuisten harrastusryhmät ja viikonloppuisin pitkät koulutukset. Opiskelijat pääsevät nauttimaan historian havinasta kuin myös vaihtuvista taidenäyttelyistä.

Vuosien aikana koulun toimintaa ovat olleet kehittämässä kuvataiteilijat Tuija Hirvonen-Puhakka, Irina Schuvaloff, Marina Yannopoulos ja Pekka Parviainen, Ritva Saarelainen sekä monet muut loistavat alansa ammattilaiset. Kiitokset heille!

Opettajakuntaan kuuluvat mm.:
taidemaalari Eila Ekman-Björkman, kuvataiteilja Maarit Björkman-Väliahdet, taidemaalari Irina Schuvaloff, kuvataiteilija Eeva Tervala, kuvataiteilija Marina Yannopoulous, taidemaalari Tuula Lukkarinen, kuvataiteilija Marja Ollikainen, kuvataiteilija Sanna-Mari Rautavirta, kuvataiteilija Katri Niemi.